Onze rondreis en Hofstede

Cultuurverschillen

SusSpain heeft als reisorganisaties veel te maken met verschillende groepen uit vele landen ter wereld. Uiteraard zijn er dan vele cultuur verschillen zichtbaar. Het is belangrijk om te weten wat de normen en waarden zijn van verschillende culturen als je daar als reisorganisatie mee te maken krijgt.

 SusSpain heeft zich daarom verdiept in de dimensies van Geert Hofstede. Deze zijn:

  • Machtafstand
  • Individualisme
  • Masculiniteit
  • Onzekerheidsvermijding

Uit onderzoek van Geert Hofstede blijkt dat elke cultuur hier hele andere ideeën op na houdt. Het is dus belangrijk om te weten wat voor normen en waarden een bepaalde cultuur heeft als een reisorganisatie een tour gaat begeleiden.

SusSpain organiseert ook rondreizen voor verschillende groepen jongeren uit verschillende landen. Binnenkort komt er een tour voor Japanse jongeren.

Om de theorie wat duidelijker te maken zal elke dimensie worden uitgelegd met als voorbeeld Japan.

Machtsafstand:

Bij machtsafstand word gekeken naar de relatie tussen de machtshebbers en de bevolking. Dus hoe ver staan de leiders van een land af van de bevolking? Maar ook in onderwijs en in de thuissituatie speelt dit een rol. Hoe gaan leraren en leerlingen met elkaar om? En ouders en kinderen? Dit speelt een grote rol in de cultuur en heeft op veel dingen in het dagelijks leven invloed.

Vergeleken bij Nederland heeft Japan een grotere machtsafstand. Dit houdt dus in dat Japanners anders omgaan met bijvoorbeeld leraren en ouders.

Individualisme:

Hier gaat het om in hoeverre individuen het recht hebben om hun eigen leven in te vullen. Zijn er rechten voor de individu of alleen voor een hele groep? Het tegenovergestelde is collectivisme. Hierbij heb je als bevolking of groep bepaalde rechten waarbij de gemeenschap dus boven het individu word geplaatst.

Japan heeft een collectieve samenleving. De gemeenschap word boven de individu geplaatst en dat heeft zeker invloed op het gedrag van de Japanse bevolking.

Masculiniteit:

Bij masculiniteit gaat het om de traditionele rol van man en vrouw. Bij een masculiene cultuur is er een duidelijke rol voor de man en vrouw. Mannen zijn bijvoorbeeld dapper en sterk en assertief, en daarnaast zijn vrouwen zorgzaam en solidair. Het tegenovergestelde van masculiniteit is femininiteit. Hierbij overlappen de rollen van de man en de vrouw elkaar.

Japan is één van de meeste masculiene landen in de wereld. Er is een duidelijke rolverdeling tussen man en vrouw en die overlappen elkaar nauwelijks.

Onzekerheidsvermijding:

Bij onzekerheidsvermijding gaat het om de mate waarin mensen uit verschillende culturen onzeker zijn over onbekende situaties. Zo zijn er culturen die alles onder controle willen houden en zich daardoor afsluiten van invloeden van buitenaf.

Japan heeft een hoge onzekerheidsvermijding. De cultuur in Japan heeft de neiging om alles onder controle te houden en daardoor zich niet te laten beïnvloeden door buitenaf.

Maak jouw eigen website met JouwWeb